träningsdagbok
Meny Träningsdagbok & träningsplanering Länkar


3/8

Träningsplanering

Att planera sin tid är att flytta framtiden till nuet. På detta sätt går det att påverka utvecklingen istället för att låta slumpen styra utvecklingen. För idrottare är träningsplaneringen ofta hjärtat i den verksamhet som bedrivs. Det är här de avgörande besluten tas, inte som många vill tro, ute på tävlingsarenan. Det är allmänt vedertaget att en ordentlig träningsplanering utgör en viktigt grogrund för att nå framgång i dagens idrottsutövande.

Viljan att vinna är viktig, viljan att förbereda sig är avgörande.

träningsplanering

Att komma igång med träningsplaneringen

En bra början är att dokumentera genomförda träningspass. Det gör enklast genom att föra träningsdagbok. På det sättet kan du gå tillbaka och titta på det som gått dåligt eller mindre bra och ändra det i din planering. Tack vare träningsplanering och träningsdagbok kan du följa upp hur väl du följer din plan, vad som inte fungerar, vilka moment som ger resultat, men framförallt hur du mår av vissa typer av träning. Det är mycket en smaksak över hur mycket detaljer som finns med i en planering. Det finns både för- och nackdelar med mycket detaljer.

Helhetssyn

Klart är att de flesta föredrar en planering som är flexibel och inte alltför detaljstyrd. Flexibilitet är ett ledord i träningsplanering då det gäller att kunna lyssna av sin kropp. Ibland mår kroppen bättre av en paus än utav träning, och därför är det viktigt att lyssna kroppens signaler och kunna gå in och ändra i planeringen om det behövs. När man träningsplanerar gäller det att se till helheten, det innebär att hänsyn måste tas till bland annat arbete, familj, vänner, ekonomi, tid, träningsbakgrund och träningsmöjligheter.

Träningsplanering & träningsbakgrund

För att på bästa sätt förbereda sig inför en ny säsong är planeringfasen en viktig punkt. Här gäller det att gärna i samråd med tränare/coach/mentor lägga upp träningens fokus och skapa tydliga mål. Om du vet var du står träningsmässigt har du mycket vunnet. Om du istället är ganska ny på området, men ändå vill dra nytta av planeringens fördelar kan det vara bra att genom tester kartlägga dina färdigheter.

När du exempelvis vet hur fort du kan springa på 5 km (i eget valt tempo/intensitet) eller hur länge och långt du hinner på kvällspromenaden (du bestämmer typ av test) är det enklare att välja fokus beroende på målsättning. Säg vidare att du har som mål att springa 2 min fortare resp. tilltyggalägga 2 km längre på bara 8 min extra gåtid. Du har på detta sätt satt press på dig som innebär att du måste förbättra några av dina färdigheter. I korthet, du ska kunna ta dig från A till B mer effektivare än tidigare. Förslagsvis är det då viktigt att träna din kondition, men även styrka och i viss mån kanske även teknik. Det finns inget formel som säger exakt hur du ska ta dig snabbare mellan A och B, men det finns dokumentation och vetenskap som kan hjälpa dig till önskat resultat. Denna vetenskap bygger på att du systematiskt ska förbättra specifika färdigheter grundat på dina naturliga egenskaper och tidigare träningsbakgrund för att på ett individanpassat sätt ta dig till dina drömmars mål.

Digital träningsdagbok

Ladda ner en användarvänlig digital träningsdagbok som applikation eller använd den online. Gratis såklart.
www.athletedc.com

CoachWorkout

Här kan du planera och registrera din träning. Träningsprogram för olika syften kan enkelt laddas till träningskalendern.
www.coachworkout.com

Träningskalender

Här kan du läsa mer om att använda träningskalender för uppföljning av träning.
www.traningskalender.com

Träningsplanering

Här kan du läsa mer om träningsplanering.
www.traningsplanering.com

Träning med stegräknare

En stegräknare kan hjälpa till med motivation när det är dags för viktminskning och motion. Du kan "tävla" mot dig eller mot kompisar som börjar gå med stegräknare samtidigt.

Här hittar du en köpguide till stegräknare. Guiden går igenom olika typer av stegräknare och hur de bäst används.