träningsdagbok
Meny Träningsdagbok & träningsplanering Länkar


7/8

Kost & träning

Hur man äter påverkar resultatet av träningen och hur man mår. För bästa prestation bör man tänka på att mat och vila är minst lika viktigt som själva träningen.

kost Det är viktigt att komma ihåg att träning bryter ner muskler och att muskelmassan ökar först när man vilar. Mat och vila bygger upp musklerna, förebygger skador och ersätter förluster av slitna celler. Du bör äta minst 4 mål mat utspridda över hela dagen. Att äta mellanmål är viktigt för att hålla blodsockret på en jämn nivå.

När träningsdosen ökar måste även vila och energiintaget ökas. Glykogenet (musklernas lagrade energi) påverkar ditt arbetstempo, din uthållighet och koncentrationsförmågan, men också hur snabbt du börjar tära på muskelprotein och i vilken grad du kan bränna fett.

Bäst effekt för att bygga upp glykogenförrådet får du om du äter någon kolhydrat med högt glykemiskt index direkt efter träningen. T.ex. banan, russin. Kolhydrater i någon form är jätteviktigt. Många som tränar mycket äter för lite. Den bästa tillskottet de behöver är mer energi i form av riktig mat för att få bättre resultat. Kosttillskott kommer i detta fall inte att ge lika bra resultat. (Kosttillskott kan ge resultat om man lider brist på något viktigt näringsämne).

Det viktiga är att du äter bra mat totalt sett. Då och då kan man äta onyttigt om man kompenserar det med att träna och äta bra överlag. I riktigt hårda träningsperioder skriker kroppen efter snabba kolhydrater och då kan en chokladkaka snabbt ge energi till kroppen. Försök skapa en balans och njut av maten. Du kanske har sett filmen 'Supersize me' eller hört talas om den. I alla fall för att få fatta det kort; att leva på "skräpmat" varje dag ger inga bra resultat och leder till dålig hälsa i längden.

Det är viktigt att få i sig tillräckligt med vätska. Vanligt vatten är bästa drycken. Drick mycket före, under och efter träning. Vätskeförlust innebär försämrad koncentration och prestationsförmåga.
Digital träningsdagbok

Ladda ner en användarvänlig digital träningsdagbok som applikation eller använd den online. Gratis såklart.
www.athletedc.com

CoachWorkout

Här kan du planera och registrera din träning. Träningsprogram för olika syften kan enkelt laddas till träningskalendern.
www.coachworkout.com

Träningskalender

Här kan du läsa mer om att använda träningskalender för uppföljning av träning.
www.traningskalender.com

Träningsplanering

Här kan du läsa mer om träningsplanering.
www.traningsplanering.com

Träning med stegräknare

En stegräknare kan hjälpa till med motivation när det är dags för viktminskning och motion. Du kan "tävla" mot dig eller mot kompisar som börjar gå med stegräknare samtidigt.

Här hittar du en köpguide till stegräknare. Guiden går igenom olika typer av stegräknare och hur de bäst används.